Osteoporose (botontkalking) is een aandoening waarbij de botten zo zwak worden dat ze gemakkelijk kunnen breken ten gevolge van een val, of bij ernstige osteoporose zelfs spontaan.
De botbreuken ontstaan meestal in de heup, wervels of pols. Osteoporose komt vooral voor bij vrouwen na de overgang en ouderen (zowel mannen als vrouwen).
Bot wordt tijdens het hele leven voortdurend afgebroken en weer opgebouwd. Tot de leeftijd van ongeveer 30 jaar is de opbouw groter dan de afbraak, waardoor het bot steviger wordt (de botmassa neemt toe). Daarna wordt de afbraak groter dan de opbouw, waardoor de botten geleidelijk aan minder stevig worden (de botmassa neemt af).
Door allerlei factoren, zoals vroege overgang, hormoonafwijkingen, leefgewoonten, erfelijke aanleg, ziekten, eetstoornissen en medicijngebruik, kan de botmassa versneld afnemen. Je heeft osteoporose als jouw botmassa veel lager is dan de gemiddelde botmassa van jouw leeftijdsgenoten.
Als gevolg van osteoporose (en botbreuken die je mogelijk hebt gehad) kunt je de volgende klachten hebben:
Bij de behandeling gaat Ingeborg uit van jouw eigen zelfwerkzaamheid. Wat kun je zelf doen om de klachten te verhelpen? De aanpak is individueel en daarom zal ik een gesprek met je hebben en een onderzoek doen om na te gaan wat de oorzaak van jouw klachten is.
Ik leer je omgaan met jouw klachten en de problemen bij bewegen in het dagelijks leven. Om de kans op botbreuken te verminderen leer het risico op vallen te verkleinen. Daarnaast zal je gestimuleerd worden tot verantwoord bewegen (o.a. door het ontwikkelen van goede houdings- en bewegingsgewoonten) en tot deelname aan een geschikte sport of bewegingsactiviteit. Aan de hand van het gesprek en het onderzoek, maak ik een persoonlijk behandelplan. In dat plan komen onder andere de volgende punten aan de orde:
Bewegingsactiviteiten zoals zwemmen, waarbij je "gedragen" wordt door het water, hebben geen invloed op jouw botmassa. Om je botmassa positief te kunnen beïnvloeden moet je je botten meer belasten dan je normaal gesproken doet. Bovendien is het belangrijk dat je de bewegingsactiviteiten jarenlang blijft volhouden om het verlies aan botmassa tegen te gaan. Ik bekijk samen met jou op welke manier je verantwoord belast kunt bewegen in het dagelijks leven en aan welke sport of bewegingsactiviteiten je kunt deelnemen om het verlies aan botmassa af te remmen.
Je kunt zonder een verwijzing van huisarts of specialist naar Mensendieck de Purmer. De behandeling wordt vergoed via de aanvullende verzekering.